A világ egy gömb / The World is a Globe – VP Globe by Verner Panton

2015-11-26 Egyéb

VP Globe – A világ egy gömb

 Verner Panton Globe lámpája úgy sugározza magából a futurizmust, ahogy egyetlen más lámpa sem. 1969-ben, a holdra szállás évében tervezte, elképzelése híven tükrözte az akkori világ technológiába és jövőbe vetett hitét. Panton gondolkodásmódját átható optimizmus és az új kor szelleme vezette, amikor megalkotta a VP Globe-ot.

A VP Globe fő motívumai: a fény kontrollálhatósága, az átláthatóság és a színek játéka. Az akril gömb egy légbuborékot idéz, amelyből fény tör elő, optimálisan alkalmazkodva egy munkakörnyezet vagy egy szoba igényeihez. A lámpatesten belül öt színes, vékony fémláncokra függesztett ovális alumínium fényvisszaverő lemez gondoskodik a színek játékáról.

Verpan_VP globe_Studio Shot

“ A színskála alapjaiban határozza meg a minket körülvevő teret. Nem elég kijelenteni hogy a piros az piros, a kék az kék. Általában párhuzamosan dolgozom a teljes színskála színeivel és észben tartom, hogyan követik egymást a színek a spektrumon belül. Így tudom kilalakítani egy szoba meleg vagy hideg hangulatát és létrehozni az atmoszférát.” – maga Panton jellemzi így a színek kölcsönhatását a formatervezésben.

content_verner_panton_work_2

A formatervezésben alkalmazott színek kölcsönhatása, a fény hőmérsékletének és színének kapcsolata ma már ismert tény, ám a VP Globe ebben még úttörőnek számított – egyedi hangulatot teremtett a fény mechanikus és vizuális kapcsolatával.

A VP Globe eredetileg a Louis Poulsen cég számára lett tervezve. 2002 óta a Verpan gyártja, fekete textilkábellel és króm felületű mennyezeti csatlakozóval szállítja a megrendelőnek. A VP Globe két méretben rendelhető: 40 cm-es és 50 cm-es átmérővel. Minden Verpan terméket egy eredetiségigazolással látnak el, ez garantálja a lehető legmagasabb minőséget, amely hűen tükrözi Verner Panton szellemiségét.

A videóban megfigyelhetőek az összeállítási folyamat precíz lépései. A lámpákat rendkívüli alapossággal, kézzel csomagolják és egyedi igazolással látják el. 

VP-Globe-larc_7

__________________________________________

The World is a Globe – VP Globe by Verner Panton

Verner Panton’s VP Globe spreads futurism as no other lamp does. Designed in 1969, the year of the first landing on the moon, the design of the lamp displays the worldwide believe in technology and future. In the middle of this spirit of optimism and inspired by the thoughts of a new era, Verner Panton designed the VP Globe.

vp-globe_verner-panton_tagwerc_verpan

Controllability, transparency and colour were the main characteristics of the VP Globe. The sphere out of acrylic acts like an air bubble where light comes out of, which optimally adapts to working and room demands. This adaptation is possible by a total of five aluminium reflectors, with a colourful surface (white, blue and red orange) and suspended at three steel chains in order to emphasize the central illuminant.

 “The colour planning is deciding when it comes to design surroundings. It is not enough to say that red is read and blue just blue. I generally work parallel with colours of the whole spectrum and I keep in mind how they follow each other inside of the spectrum. This is how I am able to control the warm or cold character of a room and create the mood I want”, explained Verner Panton about the interplay of colours in design.

1970-VP-Globe-60-002-1280x871

The interplay with the colour temperatures and light colours isn’t rare any more today, but VP Globe still displays the mechanic and visual connections of light, colour and mood on a melancholic way.

The VP Globe was initially designed for the Louis Poulsen company. Verpan manufactures the exceptional lamp today, which is delivered including a black textile cable and a ceiling baldachin. It is available in two different sizes (Ø 40cm und Ø 50 cm). Each Verpan product is delivered with an authenticity certificate. This one grants the originality of the product, which is still manufactured according to the strict quality demands of Verner Panton at Verpan.

forrás / source: www.connox.com / www.verpan.com / Verner Panton  Wikipedia